Nieuwbuurt Duurzaam

We merken het allemaal. De prijzen voor gas en elektriciteit lijken op hol geslagen. En onze energiefactuur dus ook. Reden genoeg om zuiniger om te gaan met energie.

Besparen op energie begint met inzicht. Inzicht in ons eigen energieverbruik. Is dat nu hoog of laag in vergelijking met anderen? Maar ook inzicht in waar die energie aan op gaat. Misschien wel aan een stroom verslindende oude koelkast. Eens we dat inzicht hebben, kunnen we gaan afwegen: welke maatregelen neem ik om energie te besparen en wat leveren ze me op.

Dit kan ieder voor zich uitzoeken, natuurlijk. Maar wij denken dat het makkelijker, prettiger en voordeliger is als we het samen doen. En zeker als daar hulp bij komt.

We zijn overtuigd dat samen actie ondernemen om energie – en dus geld – te besparen werkt. Daarom hebben we het project Nieuwbuurt Duurzaam in het leven geroepen. Met dit project willen we samen met de inwoners de Nieuwbuurt in Oirsbeek energie-zuiniger maken. Zodat deze wijk er straks warmpjes bijzit, voor minder geld.

 

 

Het Project

Nieuwbuurt Duurzaam is een project van ImpulZ, de energiecoöperatie in Beekdaelen. Maar ImpulZ doet het niet alleen. Ze slaat voor Nieuwbuurt Duurzaam de handen in mekaar met de Gemeente Beekdaelen en de WoonWijzerWinkel. Want door samen te werken bereiken we meer.

En daar profiteert de Nieuwbuurt van.

Wat bieden we aan

We willen energie besparen zo gemakkelijk mogelijk maken. Daarom kan elke inwoner van de Nieuwbuurt die dat wil, de hulp van één van onze energie-coaches inroepen.

Energie-coaches komen bij u thuis langs en

  • geven inzicht in uw energieverbruik
  • verduidelijken de mogelijkheden om energie te besparen
  • delen de ervaringen van anderen als inspiratie
  • ondersteunen bij het nemen van energie-besparende maatregelen

Met het project Nieuwbuurt Duurzaam gaan we dus voor een collectieve aanpak, maar garanderen we individueel maatwerk.

Waarom de Nieuwbuurt

Deze wijk in Oirsbeek hebben we gekozen om de volgende redenen:

  • Veel woningen in de Nieuwbuurt dateren uit het midden van de vorige eeuw. Energie-zuinig werd er toen niet gebouwd. Er valt dus heel wat energie te besparen. En dat dat lukt, bewijzen de woningen met energielabel A of B in de wijk.
  • De Nieuwbuurt kent veel gelijkende woningen, en dat vinden wij een voordeel. Zo kunnen we direct van elkaar leren. Daarom zoeken we ambassadeurs. ‘Afkijken’ van de buren. Wat is er makkelijker dan dat?

En tot slot, samen met de wijk de handen uit de mouwen steken, dat werkt inspirerend.

 

Het Traject

Ambassadeurs

Eerst gaan we op zoek naar ambassadeurs. Ambassadeurs wonen in de Nieuwbuurt in een huis met goed energielabel (A of B). Van hen willen we leren. Want zij weten hoe een goed energielabel zich vertaalt op de energiefactuur. En als ze zelf energie-besparende maatregelen genomen hebben, weten ze ook wat ze kosten en wat ze opbrengen. Gluren bij de buren dus, maar dan op een positieve manier.

Energie coaches

Vervolgens benaderen we de hele Nieuwbuurt. We nodigen inwoners uit een afspraak te maken met een van onze energie-coaches. Zij geven inzicht in het huidig energie verbruik en in de mogelijkheden die er zijn om energie te besparen. Van klein en goedkoop naar groot en duur. Dit doen energie-coaches tijdens keukentafelgesprekken: ze komen naar u toe en bekijken ter plekke, samen met u, de situatie.

Thema-avond

Tot slot organiseren we een bijeenkomst rond het thema energie besparen. Op deze bijeenkomst brengen we kennis en kunde rond dit onderwerp samen. Zo geven we op één plek een overzicht van maatregelen die genomen kunnen worden om energie te besparen: wat kosten ze, wat leveren ze op en hoe kunnen ze gefinancierd worden.

Contact

Wilt u meer weten over Nieuwbuurt Duurzaam, neem dan contact met ons op via onderstaand formulier